Парите, звездите и... освиркванията

Шампионската лига се завръща

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 09:25 ч., 17 Фер 2015
0
392
Getty Images

Възможно ли е да се освирква най-силният отбор и треньор в света?

Може ли да се освиркват, в дома им, действащите шампиони на Европа и света, първи в първенството, и с атака, в която присъства носителя на последните две „Златни топки” (който вкарва повече от гол средно на мач)?

Един отбор, спечелил през есента 22 поредни победи и абсолютен фаворит да спечели Шампионската лига, излязъл от групата с шест поредни победи (единственият от 32-ата участника).

Ако този отбор се казва Реал Мадрид и говорим за феновете им, явно това е възможно.

Това се случи в събота на „Бернабеу” в началото на мача срещу Депортиво. Имаше освирквания за Анчелоти, за Касияс, Бензема, за всички. Логичният въпрос е защо? Причината е нормален спад в представянето в края на януари.

Статистика

ПСЖ – ЧЕЛСИ

Досегашни сблъсъци между двата съперника: 4 мача, 1 победа на ПСЖ, 2 победи на Челси, г.р. 3-6

ПСЖ срещу английски клубове в Европа: 9 мача, 2-3-4, г.р. 7-10
Челси срещу френски клубове в Европа: 12 мача, 5-3-4, г.р 17-11

ШАХТЬОР – БАЙЕРН

Шахтьор срещу немски клубове в Европа: 14 мача, 5-4-5, г.р. 14-20

Байерн срещу украински клубове в Европа: 10 мача, 5-1-4, г.р 12:12

ШАЛКЕ – РЕАЛ М

Досегашни сблъсъци между двата съперника: 2 мача, 2 победи на Реал, г.р. 2-9

Шалке срещу испански клубове в Европа: 25 мача, 7-7-11, г.р. 27-34

Реал М срещу немски клубове в Европа: 58 мача, 27-10-21, г.р. 105-91

БАЗЕЛ – ПОРТО

Базел срещу португалски клубове в Европа: 10 мача, 2-3-5, г.р. 6-12

Порто срещу швейцарски клубове в Европа: 6 мача, 3-2-1, г.р. 13-9

МАНЧЕСТЪР С – БАРСЕЛОНА

Досегашни сблъсъци между двата съперника: 2 мача, 2 победи на Барселона, г.р. 1-4

Манчестър С срещу испански клубове в Европа: 11 мача, 3-3-5, г.р. 19-19

Барселона срещу английски клубове в Европа: 62 мача, 26-19-17, г.р. 102-74

ЮВЕНТУС – БОРУСИЯ Д

Досегашни сблъсъци между двата съперника: 7 мача, 4 победи за Юве, 2 за Борусия, г.р. 15-10

Ювентус срещу немски клубове в Европа: 45 мача, 23-7-15, г.р. 65-56

Борусия Д срещу италиански клубове в Европа: 29 мача, 10-4-15, г.р. 36-43

АРСЕНАЛ – МОНАКО

Арсенал срещу френски клубове в Европа: 20 мача, 12-6-2, г.р. 27-13

Монако срещу английски клубове в Европа: 12 мача, 7-3-2, г.р. 22-10

БАЙЕР Л – АТЛЕТИКО М

Досегашни сблъсъци между двата съперника: 2 мача, 2 равенства, г.р 2:2

Байер срещу испански клубове в Европа: 29 мача, 9-5-15, г.р. 38-52

Атлетико срещу немски клубове в Европа: 32 мача, 15-6-11, г.р. 47-38

Заради загубата от Атлетико с 0:4 и последвалото след това празненство по случай 30-ия рожден ден на Роналдо, в който участваха играчите провалили се в дербито. За феновете това парти дойде твърде много. За тях нормалното нещо е, когато загубиш с 0:4 да си в траур, а не да празнуваш.

Но Реал е шампион по всичко.

Дори и по такива странни събития увеличаващи напрежението. Именно подобен отровен климат може да бъде основната пречка за Кралския клуб да спечели „Единадесетата”. Вече има слухове, че ако Анчелоти не направи от мадридчани първия тим защитил отличието си в Шампионската лига, Флорентино Перес ще го изгони.

Двамата така и не влязоха в добри отношения въпреки успехите.

С подобен абсурден негативизъм и без контузените Модрич, Рамос и Хамес Родригес, Реал подновява битката в Шампионската лига.

Най-красивото, най-трудното и най-богато състезание на планетата се подновява днес с осминафиналите от надпреварата.

Тази фаза ще се разпростре чак до 18-и март, но суперсилите на Европа вече мислят за елиминациите. Четири германски отбора, три английски, три испански, два френски, един италиански, един украински, един португалски и един швейцарски. Това са оцелелите след есенната сеч наречена групова фаза.

Наградата е короната на Европа и една торба пари, защото УЕФА всяка година раздава над 1 млрд. евро премии.

Да си победител в Шампионската лига ти носи около 100 млн. евро – 60 млн. от наградния фонд и телевизионните права, но също около 40 млн.благодарение на последствия като участие за Суперкупата на Европа и на световното клубно първенство. Да не говорим за престижа и поскъпването на марката на въпросния клуб.

В последните три години цифрите не спират да растат.

Те вече са с 30% повече заради приходите от телевизионни права,от които УЕФА получава 1,75 млрд. Затова думите „Шампионска лига” са достатъчни да замаят главата на всеки.

Всички твърдят едно и също нещо – детайлите решават този турнир.

Който предвиди по-добре какво да направи и се подготви по-стабилно без да допуска грешки, той надделява. Разбира се, това е по-лесно да се направи, когато в състава ти са най-силните играчи в света.

Такъв е случая с двата фаворита – Реал Мадрид и Байерн. Отбори, които ти напълват очите и душата с невероятното качество на терена (и на пейката). Сходното при тях е не само красивата игра и модерния футбол.

Наскоро и двата клуба претърпяха удари.

Допуснаха по 4 гола (срещу Атлетико и Волфсбург). Но тяхната задача бе да се подготвят за подновяването на Шампионската лига през февруари. Байерн вече забрави за това подхлъзване, като разби 8:0 Хамбургер в очакване на срещата от осминафиналите на Шампионската лига срещу Шахтьор.

Неостаряващият Мирча Луческу направи поредното си чудо с украинския тим. В една страна разкъсвана от война, той успя да накара своите играчи да покажат качествата си и отново да са в елиминациите на Шампионската лига.

Реал ще има повече трудности от Байерн. Испанците са без голяма част от важните си играчи. Сблъсъкът с Шалке не изглежда като „бананова кора”, но съперника е от Германия. А това е достатъчно, за да запали „червената лампа” за всеки отбор.

Немците се съвзеха след идването на Роберто ди Матео, който типично по италиански изгради желязна защита в своя тим.

Големият сблъсък е още днес Пари Сен Жермен – Челси.

Ибра срещу Моуриньо и Моуриньо срещу света. През тази година парижани не са толкова убедителни, колкото през миналата и това наклонява везните в полза на англичаните. Челси е с най-силната атака (17 гола), без нито една загуба (като Реал Мадрид и Порто) и с един от най-опитните треньори в турнира. Специалния спечели купата с Порто и Интер и може да се превърне в първия треньор печелил с три различни отбора.

Челси играе „ала Моуриньо” – с желание и себераздаване.

Като добавим и способността на португалеца да извлича максимума от своите във важните мачове, плюсовете за Челси не са малко. Те разполагат с човек като Фабрегас (88% точни подавания) и най-добрият вратар в света след Нойер (Куртоа). Като добавим и злия гений в атаката Диего Коща, отговора на уравнението показва третия фаворит за купата след Реал и Байерн.

Победителят от Манчестър Сити – Барселона би трябвало да излезе под №4.

Предвид формата на Сити в турнира в последните години, Барса изглежда с по-добрите шансове. Всички смятат, че при каталунците скандалите и проблемите са повече от нужното. Но Луис Енрике разполага с атака от Меси, Неймар и Суарес. Тя може да победи всеки. Вярно, че в Барса тече смяна на караула. Старата пушка Шави (рекордьор по мачове в турнира – 146), но Енрике натрупа серия от победи, която каталунците не са имали дори при Гуардиола.

След това разбира се трябва да се хвърли едно око на Атлетико на Симеоне.

Миналата година „Дюшекчиите” показаха, че не трябва да бъдат подценявани. Те бяха само на 90 секунди от спечелването на Шампионската лига. Въпреки многото промени в състава, Атлетико продължава да е способен на големи неща. Показа го онова 4:0 срещу Реал Мадрид.

Останалите, като Арсенал и Ювентус, ще чакат да видят дали няма да има място за изненадващ рейд, което ще е прекрасно за тях. Понякога и в най-трудният турнир в света, детайлите те избират теб.

Независимо колко невъзможно изглежда това.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията