Двата дни на Лудия Биелса в Рим

Аржентинецът стана треньор на Лацио, обяви големи цели, след което напусна

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 09 Юли 2016
0
1859
GETTY IMAGES

В сряда Лацио обяви Марсело Биелса за своя нов треньор, което развълнува тифозите в небесносинята част от Рим.

Лудия Биелса е отговорен за не една трансформация на отбори, загубили пътя, към такива със стил и лице. Но...

В петък Лацио получи писмо от агента на аржентинеца и изпълни заръката в него - да го разпространи до медиите. Биелса пише:

"След четири седмици работа с вас, ние не успяхме да изпълним нито една точка от плана ни за работа, одобрен от президента Клаудио Лотито. Не привлякохме нито една от седемте ни трансферни цели, а като част от програмата, поне четири от тях трябваше да са в Лацио до 5 юли, за да започнат предсезонна подготовка с отбора.

Така работя аз и това бе договорката ни. Ще ви изпратя документацията и се надявам бързо и коректно да я попълните, там е моята оставка. Нямам никакви други оферти за работа, което е важно уточнение."

Лацио е в шок - Биелса бе треньор официално само два дни, като дори не пристигна в Рим. Той се е договорил с Лотито на 14 юни, а до 5 юли искаше трансферните цели да го чакат във Вечния град. Ултрасите на Лацио полудяха, искат оставката на и без това омразния им президент, плашат с протести...

Биелса изобщо не пътува от родния му Росарио, където - казват в Аржентина - има една голяма надежда. Да го поканят за втори път да води националния тим.

Той бе треньор между 1998-а и 2002-ра, като Аржентина играеше страхотен футбол, но необяснимо се провали на световното в Япония и Корея, където не излезе от групата.

Има много логика изборът на федерацията да падне върху Лудия. Близостта му със семейство Меси може да е решителен фактор Лео да преосмисли отказването си от отбора. А и Биелса е изграждал стил навсякъде, където е работил.

Лацио няма да остави нещата така и адвокатът Микеле Джентиле се заеме с делото. Същевременно Симоне Индзаги, без почти никакъв опит като треньор, е назначен да води отбора.

Престоят на Биелса в клуба, ако това изобщо може да бъде наречено престой, се нарежда до най-кратките треньорски режими в историята на футбола и става първият в Серия А, който дори не включва една тренировка. Легендарен е случаят с Брайън Клъф, който води Лийдс само 44 дни, преди да бъде уволнен. Но там причините са други, а и Клъфи не печели резултати на терена, което се оказва повод за раздялата.

Биелса дори не е обличал тренировъчната екипировка на Лацио, камо ли да се е срещал с играчите. "Луд човек, без съмнение", написа в. "Гадзета дело спорт".

Но сънародникът му Хорхе Валдано, един от футболните "мъдреци" в последните 2 десетилетия, подкрепи напълно Биелса за решението му.

"Работата му е минирана от първия ден, нормално да не иска да влиза в това минно поле - каза Валдано. - Всички знаят как работи Ел Локо, клубът по никакъв начин не му доказа, че ще го подкрепя."

Историята ще продължи в съдебната зала.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията